Διαδικτυακή Ημερίδα: Τεχνητή Νοημοσύνη και Ορθόδοξη Θεολογία: Πρώτες Διερευνήσεις

Είναι κοινός τόπος ότι η Τεχνητή Νοημοσύνη έχει εφαρμογές σε όλο και περισσότερες περιοχές της ζωής μας. Πέρα όμως από αυτές και σχεδόν εξ’ ορισμού, η ΤΝ θέτει στο προσκήνιο το ερώτημα της ανθρώπινης νοημοσύνης και της τεχνητής προσομοίωσής της. Και αφού η νοημοσύνη είναι μία από τις βασικές ιδιότητες του ανθρώπου, δεν μπορεί να αποφύγει τη συνάντησή της με το ερώτημα του ανθρώπου εν γένει. 

Από την άλλη πλευρά, η Χριστιανική Θεολογία με βάση τη διδασκαλία της κατ’εικόνα και καθ’ομοίωση δημιουργίας του ανθρώπου καθώς και το γεγονός της Ενανθρώπησης έχει διαμορφώσει και συνεχίζει να διαμορφώνει τη δική της προσέγγιση στον άνθρωπο δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στη σχέση του με τον Θεό. 

Οι δύο αυτές προσεγγίσεις συνυπάρχουν στην κοινωνία μας και τη ζωή μας με το σχετικό τους βάρος να ποικίλει. Με ποιόν τρόπο αυτό συμβαίνει; Είναι εντελώς ξένες μεταξύ τους σα να προέρχονται από διαφορετικό κόσμο; Ή μία αμφισβητεί την άλλη σε ένα κλίμα εχθρότητας και καχυποψίας ή μήπως υπάρχει η δυνατότητα η συνύπαρξη αυτή να γίνει πιο δημιουργική και γόνιμη προς όφελος και των δύο; Μπορούν οι προκλήσεις της ΤΝ να οδηγήσουν σε μία εκ νέου εμβάθυνση της Χριστιανικής θεώρησης του ανθρώπου;  Και αντίστροφα, μπορεί η Χριστιανική ανθρωπολογία να ξεκλειδώσει νέες κατανοήσεις της ΤΝ απελευθερώνοντας την από στείρες αγκυλώσεις;   

Στη διαδικτυακή ημερίδα που προσκαλείσθε να συμμετέχετε, θα διερευνηθούν τα παραπάνω ερωτήματα αφού πρώτα γνωρίσουμε τις βασικές πτυχές των δύο παραπάνω θεωρήσεων του ανθρώπου. Ο Γιώργος Γιαννακόπουλος θα αναλάβει τη γνωριμία μας με την Τεχνητή Νοημοσύνη, ο Σταύρος Γιαγκάζογλου θα προσπαθήσει να σκιαγραφήσει το ευρύ πεδίο της χριστιανικής ανθρωπολογίας, ενώ ο Αλέξανδρος Μπατάλιας θα αποπειραθεί μία πρώτη ανίχνευση  της αλληλεπίδρασής της. Και φυσικά όλοι εσείς με τις ερωτήσεις και τα σχόλιά σας θα την εμπλουτίσετε με τη δυναμική που χρειάζεται για τη διερεύνηση των ερωτημάτων που έχει θέσει. 

Category: 

 

SOW Newsletter

Stay informed on the SOW project

Subscribe to project-sow.org newsletter feed
 

ABOUT PROJECT SOW

Project SOW is organized by the Institute of Historical Research of the National Hellenic Research Foundation.

 

Project SOW is funded by Templeton World Charity Foundation Inc.

The opinions expressed in this website are those of the authors and do not necessarily reflect the views of Templeton World Charity Foundation Inc.

Zircon - This is a contributing Drupal Theme
Design by WeebPal.